Jak wiadomo w każdej kuchni obowiązkowo muszą znaleźć się różnego rodzaju narzędzia, a do nich zaliczyć możemy na przykład tarki do warzyw. Owe najpopularniejsze, natomiast zatem tarki ręczne, możemy odnaleźć w wersji jednostronnej, dwustronnej, natomiast choćby sześciostronnej. O wszystkiego typu możliwych ostrzach – małych, wielkich, okrągłych kwadratowych, właściwie czego dusza zapragnie. Natomiast zwykłe tarki mają to do siebie, iż trą nie jedynie warzywa, lecz również nasze palce.

Tarka do warzyw?


Jakie tarki do warzyw najlepiej się sprawdzą?Takie tarki do warzyw są w postaci jedno, dwu, trzy i czterostronnej. Duży ich wybór możemy znaleźć np. na stronie: https://www.frankherbert.pl/pol_m_Kuchnia_Akcesoria-i-narzedzia-kuchenne_Tarki-i-szatkownice-186.html. Szczególnie powszechna okaże się niewątpliwie tarka do warzyw 4-stronna. Ma ona ponieważ cztery modele ostrzy, jakie dopasowane są danego typu warzyw. Odnajdziemy w niej zatem niewielkie ostrza, jakie posłużą nam do cięcia warzyw na cienkie paseczki, szerokie ostrza tnące na większe paski, tak nazywane ząbki, dzięki którym zetrzemy twarde warzywa niezwykle drobno (doskonale nadają się na przykład podczas przygotowywania placków ziemniaczanych).

Tarka ze stali nierdzewnej


Najprostszy oraz najpopularniejszy rodzaj tarki do warzyw, to taka, jaka ma cztery strony, natomiast każda spośród nich ściera na różną grubość. Można dzięki niej zetrzeć ogórka w plastry, marchewkę w małe wiórki, ostro zakończone oczka służą do tarcia jabłek na mus, natomiast największe sprawdzą się dobrze do potarcia sera. Takie tarki mają rączki do utrzymywania, natomiast pewne typy zaopatrzone są w antypoślizgowe nóżki. Takich tarek używa się na desce do krojenia czy w misie, natomiast tarty artykuł trafia wprost do naczynia. Typy te kosztują parę złotych, są łatwe w użytkowaniu.

Tarka ręczna


Tarki ręczne to najpopularniejsze oraz jednocześnie najtańsze typy dostępne na rynku. Są w pełnie zrobione ze stali kwasoodpornej, natomiast niektóre typy mają uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego oraz antypoślizgowe nóżki. Przeważnie wybierane są tarki czterostronne, jednak w sklepach odnajdziemy także typy dwustronne oraz trzystronne. Na każdej stronie znajdują się ostrza, jakie pozwolą zetrzeć artykuły na różną grubość. Dzięki temu, możemy zetrzeć jabłka na mus, posiekać marchewki na cieniutkie paseczki czy posiekać w plastry ogórka.

Tarki elektryczne


By uprościć kucharzom pracę, na rynku dostępne są tarki elektryczne, jakie same trą artykuły, naszym zadaniem jest jedynie ich wkładanie do wlotu narzędzia. Wyglądają identycznie jak maszynki do mielenia czy niewielkie sokowirówki. Mają wymienialne wkłady, o rożnej grubości oczek. Z ich pomocą czas niezbędny do starcia warzyw jest wiele mniejszy, co jest niezwykle dobre, jeśli np. nasza rodzina jest duża. Niejednokrotnie tarki elektryczne zaopatrzone są w specjalne funkcje, np. mielenie lub tłoczenie.