Ciasto z mąki kukurydzianej - bezglutenowa alternatywa

Dieta bezglutenowa jest pomocna i zalecana dla wielu osób, ale może okazać się wyzwaniem zwłaszcza dla tych, którzy nigdy nie przywiązywali wagi do sposobu odżywiania się. Rezygnacja z klasycznego pieczywa, makaronów i ciast może być przerażająca, ale bez obaw! Z pomocą przychodzi ciasto z mąki kukurydzianej! 

Bezglutenowe ciasto kukurydziane

Ciasto z mąki kukurydzianej - bezglutenowa alternatywaDieta bezglutenowa w dużej mierze wiąże się z odstawieniem mąk zbożowych i tym samym produktów z nich wytwarzanych. Trzeba więc szukać zamienników - jednym z najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych jest mąka kukurydziana. Dlaczego? 

Da się z niej wytworzyć niemal wszystko bez uszczerbku dla walorów smakowych czy estetycznych produktu. Z ciasta z mąki kukurydzianej wykonuje się między innymi makarony, różnego rodzaju pieczywo oraz produkty podobne takie jak ciasto francuskie. Mąka kukurydziana idealnie nadaje się także do naleśników, placków czy gofrów. Ciasto z mąki kukurydzianej jest również często spotykane w spodach do bezglutenowych pizz. Ładnie wyrasta, staje się puszyste oraz świetnie smakuje. 

Również słodkie wypieki są wyśmienite, jeśli bazą do nich jest ciasto z mąki kukurydzianej. Jak żadne inne ciasto nadaje się ono do kruchych deserów takich jak ciasteczka maślane, różnego rodzaju tarty, ale świetnie poradzi sobie także jako składnik zwykłych tortów czy ciast takich jak choćby popularna szarlotka czy ciasto drożdżowe oczywiście w wersji bezglutenowej.

Ciasto z mąki kukurydzianej - o czym pamiętać? 

Wykonanie ciasta z mąki kukurydzianej nie jest trudne, to jeden z najłatwiejszych przepisów bezglutenowych i ciężko, żeby się nie udało. Dobrze jest jednak pamiętać, że nie w każdym przypadku dodamy te same składniki w tych samych proporcjach. Zależeć to będzie głównie od faktu, co z takiego ciasta zamierzamy przygotować. To, że zawsze znajdą się tam jajka, nie znaczy, że zawsze będą dodane tam od razu w całości i w takiej samej liczbie. Takie ciasto będzie też różnie doprawione. W przypadku dań wytrawnych dobrze jest dać do ciasta szczyptę soli, aby wydobyć pełnię jego smaku. Natomiast jeśli będzie ono składnikiem deseru naturalnym jest, że sięgniemy po substancję słodzącą - zazwyczaj cukier, ale aby było bardziej zdrowo można zastąpić go miodem lub ksylitolem czy erytrolem. 

Dobrze też pamiętać, że jego konsystencja w stanie surowym również będzie również różniła się w zależności od jego późniejszego przeznaczenia. Ciasto na naleśniki będzie bardziej wodniste niż ciasto, z którego będzie wykorzystane jako spód tortowy.