Właściwości tej rośliny znane są od dawna. Doceniana była między innymi przez Majów oraz Azteków. Wynika to z faktu, że kakao zawiera bardzo dużą cennych witamin i minerałów. Dzięki temu pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Najistotniejszym elementem są antyoksydanty, które chronią przed różnymi chorobami. Warto podkreślić, że regularne picie tego napoju pozytywnie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie.

Charakterystyka rośliny

bio kakaoKakao uzyskiwane jest przez zmielenie nasion owoców kakaowca. Drzewo rośnie w lasach równikowych Ameryki Południowej oraz Środkowej. Bio kakao bardzo dobrze smakuje, a także ma bardzo dużo cennych właściwości zdrowotnych. Niezwykle wartościowe komponenty to przeciwutleniacze. Podkreślić należy fakt, że surowe ziarno bio kakao zawiera piętnaście razy więcej tych związków niż czerwone wino, jagody, czy też zielona herbata. Wynika to z tego, że nie są one poddawane żadnej obróbce, dlatego zachowują cenne wartości odżywcze.

Wpływ na zdrowie

Badania potwierdzają, że bio kakao ma doskonały wpływ na pamięć. Wszystko dzięki zawartości wspomnianych wyżej flawonoidów, które poprawiają zdolności poznawcze. Ponadto, wskazane związki zapobiegają chorobom układu krążenia. Kakao ułatwia przepływ krwi i dzięki temu neutralizuje aktywność złego cholesterolu. Przez wprowadzenie do swojej diety tego składnika ograniczamy niebezpieczeństwo pojawienia się choroby niedokrwiennej serca, czy nadciśnienia tętniczego.

Elementem, który zbiera znaczne żniwo w dzisiejszych czasach, jest stres. Kakao niweluje napięcie nerwowe, działa łagodząco i relaksująco. Bardzo ważne jest również to, że w określonym produkcie znajdziemy bardzo dużo magnezu, które jest komponentem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto podkreślić, że kakao przeciwdziała kamicy nerkowej. Jest to możliwe dzięki zawartości teobrominy. Związek ten chroni przed tworzeniem się złogów w drogach moczowych oraz nerkach.

Co więcej, jest to także cenny afrodyzjak. Teobromina ma także działanie pobudzające podobnie jak kofeina. Przyczynia się do zwiększenia wydzielania neuroprzekaźników, adrenaliny, serotoniny, a także noradrenaliny. Dzięki temu skutecznie dodaje energii, usuwa zmęczenie, no i sprawia, że mamy lepszy nastrój.

To nie wszystkie właściwości tej rośliny. Kakao znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Zawiera witaminę E, która określana jest mianem witaminy młodości. Dzięki temu niweluje procesy starzenia się skóry i sprawia, że nasza buzia i ciało odzyskują młody wygląd. Pomaga również w walce z cellulitem.